Test av babymonitorer i androidenehter
Att ersätta babymonitorn med mobilen kan både vara ekonomiskt och praktiskt då det är mindre prylar att hålla ordning på. Dock behöver man ju två enheter, t.ex. mobiler, och den som ställs vid babyn kan ju inte kan använda till något annat under tiden den agerar monitor, så om man en av föräldrarna är borta kan det ju bli problem om man inte har en extra enhet att använda. Med Android wear blir det vanligare att en användare har två enheter (En fristående mobil och en smartklocka eller liknande fäst på handleden), och då undviker man det problemet samt att hanteringen blir enklare.
Naturligtvis måste man hålla koll på det mest grundläggande, att se till att ha batteriet i båda mobilerna laddade. Ett plus med babywatcher är att du från föräldraenheten kan ha koll på batteristatus på babyenheten.
Här jämför vi de versioner som fanns i slutet av 2014 av följande tre babymonitor-appar:
•Baby Monitor AV från 7Druids GmbH (Gratis)
•Babywatcher från the baby wathcer team (Gratis)
•My Baby Monitor från Matis Inc (27kr, Finns även en lite version som är gratis)
•Baby Monitor 3G från Tappytaps (33,60kr)
En babymonitor ger föräldern möjlighet att vara i ett annat rum när barnet sover och ändå hålla koll på om barnet vaknar.
Alla fyra appar har videofunktion och går att köpa till både Android- och iOS-mobiler. Apparna funkar med hjälp av wifi och två trådlösa enheter, till exempel mobiltelefoner – en enhet som du ställer vid babyn, och en som du bär med dig. Samtliga går att korskoppla mellan enheter med olika operativsystem.
Babymonitor 3G fungerar också i mobilnätet, d.v.s. även där det inte finns något wifi-nätverk, men det gäller då att vara uppmärksam att om man har en begränsad mängd dataanvändning i mobilabbonemanget förbrukas en del av denna mängd.
Räckviden kan också påverkas dels av vilken frekvens det trådlösa nätverket använder (2.4 GHz, 5GHz eller båda), dels hur många andra aktiviteter du själva har på gång i ditt nätverk och även av dina grannars trådlösa nätverk (ju fler som trängs på samma frekvens desto sämre räckvidd), och deras aktiviteter.
Tänk på att apparnas beteende kan variera beroende på i vilken miljö du befinner dig, vilket nätverk och vilka enheter du använder. Mer om detta kan du läsa här i vår fördjupningsartikel. Kom också ihåg att de flesta appar uppdateras regelbundet.
Kan man se barnet i föräldraenheten när babyn sover i ett mörkt rum?
Baby Monitor AV: nej
Babywatcher: Ja
My Baby Monitor: ja – det går att aktivera telefonens ficklampa med hjälp av appen.
Baby Monitor 3G: ja – det går att aktivera telefonens ficklampa med hjälp av appen.
2. Klarar appen av att blockera inkommande samtal i babyenheten?
Baby Monitor AV: nej
Babywatcher: Ja, om enheten vid babyn får ett sms eller samtal vidarebefodras det till föräldraenheten.
My Baby Monitor: nej, men appen ger en tydlig instruktion om att man ska sätta babyenheten i flygplansläge vilket blockerar vanliga telefonsamtal.
Baby Monitor 3G: nej
3. Kan man öppna andra fönster och surfa på nätet i föräldraenheten utan att kontakten med babyenheten bryts?
Baby Monitor AV: nej
Babywatcher: Ja, föräldraenheten notifieras också om barnet låter
My Baby Monitor: ja
Baby Monitor 3G: ja – föräldraenheten vibrerar dessutom om barnet låter
4. Larm om kontakten bryts?
Om t.ex. wifi-nätet går ner, eller om en av telefonerna tappar wifi-uppkopplingen kommer enheterna att förlora kontakten med varandra. Då är det viktigt att föräldern får ett tydligt larm om kontakten bryts.
Babymonitor AV: Ingen ljudsignal, men ett skriftligt felmeddelande på skärmen.
Babywatcher: Ja
My Baby Monitor: Ger ljudsignal om kontakten bryts, men det dröjer ganska länge efter att kontakten brutits.
Baby Monitor 3G: Ger en tydlig ljudsigna efter en liten stund.
Slutligen kan man säga att bäst helhetsbetyg fick Babywatcher som också är gratis. Näst bäst är Baby Monitor 3G, bl.a då den varnar bäst för bruten koppling men den kostar också en slant. Sämst i test var Baby Monitor AV.